Paradontoza – simptome si tratamen

Home »  Uncategorized »  Paradontoza – simptome si tratamen

Paradontoza – simptome si tratamen

On iulie 22, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

index

Paradontoza este o boala a gingiei ce se manifesta prin degenerarea paradontiului, atacand radacina dintilor si ducand, in final, la pierderea lor. Clasificata de unii ca o boala a civilizatiei, a alimentatiei incorecte a omului modern, paradontoza nu poate fi definitiv tratata si doar stopata, si de aceea este important sa luam masurile corespunzatoare pentru a o preveni.

Cauzele exacte ale aparitiei paradontozei nu sunt cunoscute, considerandu-se ca este o boala genetica declansata si agravata de unii factori favorizanti, precum alimentatia dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale, consumul de alcool si tutun, o igiena orala defectoasa, placa bacteriana si tartrul, unele boli (diabetul), medicamente (anticonceptionale, anticonvulsive, antihistamine sau antidepresive), dereglari hormonale, imunitate scazuta a organismului, varsta inaintata si stres.

Care sunt simptomele paradontozei?

De cele mai multe ori, paradontoza incepe cu placa bacteriana care se intareste si formeaza tartrul. Acesta, o data depus, este aproape imposibil de indepartat printr-un simplu periaj si de aceea, in lipsa unui detartraj efectuat de medicul stomatolog, se ajunge la inflamarea si iritarea gingiilor, urmata de sangerarea lor, afectiune ce poarta denumirea de gingivita. Sangerarea gingivala este primul stadiu al evolutiei paradontozei si daca nu se iau masuri urgente, boala va evolua lent, ducand in final la pierderea dintilor.

Principalele simptome ale bolii paradontale:

– sensibilitatea, inrosirea si inflamarea gingiilor;
– sangerarea gingiilor la periaj sau atunci cand se foloseste ata dentara;
– prurit gingival (mancarime a gingiilor);
– gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare;
– mobilitate dentara;
– retragerea gingiilor cu dezvelirea progresiva a radacinii dintelui, fapt ce provoaca o sensibilitate crescuta a dintilor la rece, cald sau dulce;
– scrasnit involuntar al dintilor;
– senzatie de disconfort si tensiune gingivala, precum si dureri la masticatie;
– infectie intre dinti si gingii sau abcese.

Tratamentul parodontozei

Tratamentul paradontozei este individualizat fiecarui pacient in functie de stadiul de evolutie al bolii, pornind de la detartraj si periaj profesional si putandu-se ajunge pana la metode chirurgicale, in cazul afectiunilor grave ale paradontiului.

Este important sa luam masuri inca de la aparitia primelor simptome ale bolii si sa cerem ajutorul medicului stomatolog, care va stabili un tratament adecvat. Pe langa o igiena orala corespunzatoare, precum si indepartarea tartrului, medicul mai poate recomanda antibiotice pentru tratarea infectiei.

In tratamentul paradontozei este necesar un regim igienico-dietetic, incluzand spalatul pe dinti dimineta si seara, inainte de culcare, cu o pasta speciala, schimband-o frecvent de pentru a nu se obisnui flora bucala, folosirea atei dentare si a apei de gura pentru clatit, detartraj urmat de periaj profesional, de cel putin trei ori pe an si limitarea consumului de grasimi, dulciuri si alcool.

Prevenirea paradontozei

Cel mai eficient mod de prevenire a paradontozei este prin adoptarea unei igiene orale corespunzatoare, a unei alimentatii sanatoase si vizite regulate la medicul dentist. Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi, timp de 3 – 5 minute, folosind o periuta cu par moale, pe care sa o schimbi la 3 luni. Pentru spatiile dintre dinti foloseste ata dentara iar in final clateste cu apa de gura.  Adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, calciu, vitaminele B si C, esentiale pentru sanatatea gingiilor, alegand alimente crocante in locul celor moi, pentru favorizarea masticatiei, curatarea naturala a dintilor si masarea gingiilor.

Sursa:http://femeiok.ro/afectiuni/paradontoza-simptome-si-tratament.html

Comments are closed.