Dinti sanatosi si perfect aliniati
Un zambet frumos inseamna dinti sanatosi, dar si perfect aliniati. Ca un sirag de perle. Iti doresti ca si copilul tau sa aiba mai tarziu un astfel de zambet. Doar ca… primul lui dinte definitiv a crescut stramb. Ce-i de facut? Nu te ingrijora. Specialistul ortodont si aparatul dentar pot rezolva problema.
La ce varsta incep sa apara dintii definitivi?
- Pe la varsta de 6 ani incep sa apara dintii definitivi la copii. In special acum este recomandat sa ii examinezi dantura mai atent si mai des, pentru a depista din timp orice defect.
- Iata ce trebuie sa stii cu privire la dantura copiilor de cand sunt bebelusi si pana cand cresc maricei:
- Primii dinti apar pe la 6–8 luni, iar pana la varsta de 2-3 ani va avea toti dintii de lapte.
- Dentitia de lapte este formata din 20 de dinti, pe cand dentitia definitiva este alcatuita din 32 de dinti.
- Incepand cu varsta de 6 ani incep sa apara dintii definitivi (primii vor fi asa-numitii „molari de 6 ani”. Sunt patru la numar (doi sus si doi jos) si apar inainte ca vreun dinte de lapte sa cada.
- Dintii de lapte se pierd treptat cam pana la varsta de 11–12 ani.
- Nu este obligatoriu ca maselele de minte sa definitiveze dantura inca din copilarie; acestea pot aparea chiar si la 20 sau 30 de ani.
De ce cresc dintii stramb?
Intre 6 si 8 ani dintii de lapte incep sa cada, urmand ca cei definitivi sa le ia locul. Atentie! Si dintii de lapte sunt importanti si trebuie ingrijiti cu atentie: il ajuta pe copil sa se alimenteze corect si pastreaza locul pentru dintii care urmeaza sa creasca.
Pierderea timpurie a unor dinti de lapte poate determina defecte de pozitie si la ceilalti dinti. La unii copii, este posibil ca dintii sau maselele noi sa nu se alinieze perfect cu restul danturii.
In cele mai multe cazuri, factorii genetici sunt principalii vinovati. Exista insa si alte motive, cum ar fi suptul degetului (daca obiceiul se pastreaza o perioada lunga), afectiunile gingivale, accidentele, caderea prematura sau prea tarzie a dintilor de lapte, spatiile goale rezultate in urma extractiei unor dinti sau masele de lapte etc.
Importanta alinierii corecte a dintilor
Alinierea corecta a dintilor este esentiala. Si nu doar din motive estetice, desi acestea sunt suficient de puternice: orice copil isi doreste sa fie simpatic si acceptat de prieteni si colegi, insa o anomalie dento-maxilara i-ar putea stirbi farmecul personal.
Mai sunt apoi si argumentele medicale, deloc de neglijat. Pozitionarea incorecta a dintilor si maselelor poate conduce la probleme de sanatate, cum ar fi:
- afectiuni ale gingiei;
- pierderea prematura a dintilor (un dinte stramb se rupe mai usor);
- carii dentare (din cauza pozitiei defectuoase, dintele stramb nu poate fi spalat eficient, iar resturile alimentare favorizeaza aparitia cariei);
- probleme cu digestia (din cauza ca alimentele nu sunt bine mestecate).
- Vizita la stomatolog sau ortodont
Cand il duci la specialist?
Daca observi defecte ale dintilor de lapte, daca unul sau mai multi dinti permanenti nu sunt bine aliniati, daca maxilarul sau mandibula este „in afara” sau „inauntru”, trebuie sa duci neintarziat copilul la un medic.
Pozitia dintilor poate fi corectata la orice varsta, dar cele mai bune rezultate se obtin in perioada cand oasele copilului sunt inca in crestere. De obicei, primul control se face cam pe la 6 ani (in nici un caz mai tarziu de 7 ani), insa corectia poate fi inceputa, in mod exceptional, chiar la 5 ani.
In general, prima vizita se face la un specialist in stomatologie generala, care va examina dantura copilului, va trata si rezolva eventualele carii si il va sfatui despre igiena bucala. Daca exista semne de dezvoltare anormala, dentistul te va indruma catre un specialist ortodont.
Ce este ortodontia?
Este o ramura a stomatologiei care se ocupa de diagnosticarea, prevenirea si tratarea tulburarilor de dezvoltare dentare si faciale. Numai un specialist ortodont poate aprecia daca este nevoie de tratament sau daca sunt sanse de echilibrare spontana, si tot el este cel care aplica aparatele.
Cat dureaza tratamentul?
Un tratament ortodontic impune, in mod obligatoriu, realizarea unor examene radiologice, care se fac numai la recomandarea medicului.
Mulajele, fotografiile si radiografiile il vor ajuta pe specialist sa decida daca este cazul ca cel mic sa poarte aparat ortodontic sau nu, precum si sa stabileasca cel mai eficient tratament. Daca defectele nu sunt tratate la timp, oricare dintre componentele aparatului dento-maxilar se poate imbolnavi, de la articulatia temporo-mandibulara, la tesuturile de sustinere a dintilor.
Alinierea defectuoasa a dintilor este o problema destul de frecventa la copii, dar ea se poate corecta prin purtarea unui aparat dentar.
Ce este aparatul dentar?
Acesta este un dispozitiv mecanic care dezvolta forte ce duc la deplasarea dintilor si la corectarea pozitiei acestora.
Tipuri de aparate dentare
Exista 3 feluri de aparate dentare:
- Mobile – se pun la copiii care nu si-au pierdut inca toti dintii de lapte.
- Fixe – cu braketi si arcuri de metal, se pun copiilor carora le-au cazut toti dintii de lapte
- Linguale – aplicat pe fata interna a dintilor; este cel mai recomandat din punct de vedere estetic, bdar este destul de inconfotabil pentru copii, acestia adaptandu-se cu greu, pentru ca impiedica functionarea limbii la capacitate maxima.
Cele fixe pot fi mai putin vizibile, ofera un confort sporit pacientului si se obtin rezultate mai bune in comparatie cu cele mobile.
Medicul ortodont va stabili in urma consultului care este cel mai recomandat tip de aparat pentru copilul tau.
Semne care indica ca nevoia de aparat dentar
Pe langa aspectul inestetic al dintilor strambi care te pot trimite cu micutul la medic pentru a i se monta un aparat dentar, mai exista si alte semne care iti pot sugera ca are probleme cu dintii si necesita cel putin un consult la medicul ortodont, daca nu neaparat un aparat dentar:
- mesteca si musca cu greutate;
- sufera de bruxism (scrasneste dintii in special noaptea);
- auzi cum mandibula pocneste cand copilul deschide gura sau mananca;
- nu poate respira decat cu gura deschisa;
- are tendinta sa isi muste obrajii;
Cat trebuie sa poarte copilul aparat dentar?
Aparatul ortodontic trebuie purtat intre 1 si 3 ani, in functie de fiecare copil in parte. Aceasta perioada variaza in functie de:
- varsta;
- starea de sanatate a dintilor si a gingiilor;
- de gradul de severitate a problemei.
Dupa ce i se da jos aparatul dentar unui copil, acesta va trebui sa poarte o perioada un asa-numit aparat de contentie. Acesta are rolul de a mentine dantura in pozitia noua.
Este important sa fie respectate indicatiile medicului ortodont privind igiena bucala si purtarea aparatului, precum si prezentarea la control ori de cate o cere medicul.
Sfaturi utile pentru dantura copilului
Invata copilul ca:
- Nu are voie sa sparga in dinti alune, nuci, samburi tari de fructe (caise, piersici).
- Nu trebuie sa „mestece” obiecte metalice, jucarii dure sau ascutite, bucati de sarma, cuie etc.
- Nu este bine sa bea apa sau suc rece dupa un aliment fierbinte (supa, ceai, lapte).
- Pentru a avea dinti frumosi si sanatosi este foarte important sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara.
- Nu trebuie sa manance dulciuri, mai ales inainte sa se culce, caci acestea ii vor afecta dintii si si vor aparea carii.
- Este bine sa mearga periodic la medicul stomatolog, chiar daca nu il doare nici un dinte.
Sursa:http://www.copilul.ro/pediatrie/stomatologie-copii/Aparatul-dentar-si-dintii-strambi-la-copii-a775.html