Chiuretaj subgingival

Home »  Uncategorized »  Chiuretaj subgingival

Chiuretaj subgingival

On decembrie 11, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

download (1)

Chiuretajul subgingival este o procedura periodontica prin care se curata santul subgingival cu ajutorul chiuretei, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul afectat de acestea – tesut de granulatie, cu scopul de a realiza reatasarea gingiei de dinte. Interventia este mai ampla, deoarece implica efectuarea anesteziei, dezgolirea chirurgicala a radacinii dintilor si prescrierea unui tratament antibiotic.

Chiuretajul subgingival este o procedura de baza in tratamentul pungilor gingivale si se poate executa ca atare sau dupa ce s-a efectuat planarea radiculara. Aceasta interventie este recomandata pentru pungi parodontale cu adancimea de 4 – 6 mm, nefiind eficienta pentru adancimi mai mari.

Prin transformarea unei leziuni parodontale cronice intr-o rana chirurgicala acuta, chiuretajul subgingival asigura vindecarea ranii, aderenta gingiei la dinte si micsorarea marginii gingivale, in modul urmator: se desface tesutul gingival si se elimina captuseala epiteliala ulcerativa a peretilor tesuturilor moi si tesuturile de granulatie, apoi tesutul gingival este reatasat dintelui. Fiind protejat de sutura, sangele dintre dinte si os se coaguleaza si se infiltreaza in tesutul conector, iar la radacina dintelui se formeaza un nou strat de cement. Dupa vindecare, gingia se adapteaza foarte bine la suprafata dintelui.

Chiuretele sunt esentiale pentru succesul acestei interventii; acestea trebuie sa fie foarte bine ascutite si sa fie manuite cu dexteritate. Pentru netezirea radacinei dintelui se introduce chiureta in santul gingival, urmarind curbura radacinii cu ajutorul curburii chiuretei. La capatul santului se roteste chiureta astfel incat manerul sa fie paralel cu suprafata radacinii si se trage in afara. Se actioneaza doar prin miscari de tragere. Pentru o curatare adecvata sunt necesare mai multe tipuri de chiurete. Se fac spalaturi cu ser fiziologic sau solutie de clorhexidina.

Exista doua tipuri de chiuretaj subgingival: inchis si deschis. Chiuretajul in camp inchis se efectueaza fara a decola gingia, iar chiuretajul in camp deschis (operatie cu lambou) se efectueaza prin incizia cu bisturiul a papilelor interdentare pana la osul alveolar, urmata de indepartarea tesutului epitelial inflamat si necrozat. Chiuretajul in camp deschis ofera o vizibilitate mai buna este indicat pentru pungile parodontale mai adanci.

In momentul in care se indeparteaza tesutul de granulatie apare sangerarea abundenta, insa aceasta dispare odata cu incetarea interventiei. Durata unei sedinte de chiuretaj subgingival depinde de numarul de dinti asupra carora se intervine si de cantitatea de tesut de granulatie care trebuie indepartat. De obicei intr-o sedinta se trateaza 8 dinti sau jumatate de arcada.

Sursa: http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/chiuretaj-subgingival

Comments are closed.