Cauzele si prevenirea eroziunii dentare

Home »  Uncategorized »  Cauzele si prevenirea eroziunii dentare

Cauzele si prevenirea eroziunii dentare

On august 3, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

cauzele-si-prevenirea-eroziunii-dentare

Ce este eroziunea dentara?

Este o pierdere de substanta dura dentara ca urmare a unui proces chimic si nu bacterian. Smaltul se decalcifica si determina pierderea luciului dintelui. Eroziunea dentara apare in urma contactului dintilor cu substante acide.
Eroziunea smaltului dintilor este cauzata de acidul prezent in majoritatea alimentelor si bauturilor pe care le consumam. Sub actiunea acizilor, smaltul dintilor este afectat si se macina in timpul periajului. Astfel, dintele devine subtire cu timpul si favorizeaza aparitia cariilor sau pur si simplu se crapa.

Cum se formeaza acizii?

Bacteriile din cavitatea bucala se hranesc cu zaharul din alimentele pe care le consumam, ale caror resturi se depun pe suprafata dintilor. Astfel se formeaza acizii care ataca smaltul dintilor.

Cauzele eroziunii dentare:

-consum excesiv de citrice
-flux salivar scazut
-mineralizare scazuta
-aciditate salivara
-bauturi carbogazoase
-sucuri de fructe
-mancaruri acide
-consumum in exces a produselor de igiena dentara (periajul si ata dentara)
-medicamente
-diverse afectiuni precum bulimia, care provoaca voma sau refluxuri ale acidului din stomac, care ajuns in gura are un efect coroziv asupra smaltului dintilor
-bruxism- provocat de stres si anxietate; frecarea dintilor poate duce la tocirea smaltului, facand dintii mai sensibili

PREVENIREA eroziunii dentare:

-evitarea contactului direct a dintilor cu produse acide (folosirea paiului)
-schimbarea modului de alimentatie
-minimizarea consumului de mancaruri si bauturi acidulate
-evitarea substantelor acide seara tarziu
– consumarea gumei de mestecat maxim 5 minute dupa mese ( mestecata mai mult creste secretia gastrica si fluxul salivar, care sunt de asemenea cariogene)
– bea apa dupa fiecare masa bogata in alimente acide, astfel vei indeparta acidul din cavitatea bucala sau foloseste o guma de mestecat
– printre alimentele nedaunatoare smaltului dintilor sunt nucile, alunele sau branza slaba in grasimi; consumate dupa o masa bogata in acizi se restabileaza pH-ul natural al cavitatii bucale.
-evitarea spalatului dintilor imediat dupa consumul de alimente sau bauturi acide, asteapta cel putin o ora pana cand smaltul dintilor isi revine in urma atacului acid
-folosirea unei paste de dinti cu fluor
-consultarea medicului stomatolog cel putin o data la sase luni, care poate diagnostica eroziunea dentara
-evitarea folosirii dintilor pentru a deschide o sticla, un pachet etc., spargerea seminte sau roaderea unghiile; risti sa iti spargi sau crapi smaltul dintilor.

Sursa : http://www.dentist.ro/cauzele-si-prevenirea-eroziunii-dentare

Comments are closed.