Ata dentara. Chiar avem nevoie de ea?

Home »  Uncategorized »  Ata dentara. Chiar avem nevoie de ea?

Ata dentara. Chiar avem nevoie de ea?

On august 21, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

In ciuda recomandarilor si avertismentelor date de medicii dentisti legate de importanta folosirii atei dentare, multi recunosc ca nu folosesc ata dentara regulat sau chiar deloc, invocand diverse motive,unul dintre ele fiind lipsa de timp. Unii pacienti spun ca folosesc ata cand isi aduc aminte sau in zilele/saptamanile inainte sau dupa tratamentul dentar aplicat in cabinetul stomatologic. Chiar daca procedeul de curatare al dintilor cu ata dentara are loc de cateva ori pe saptamana, este mult mai bine pentru sanatatea orala decat daca nu s-ar folosi deloc.

Chiar am nevoie de ata dentara?

Da. Ata dentara indeparteaza placa dentara si resturile de mancare care se lipesc pe dinti si intre dinti, de pe gingii si controleaza respiratia urat mirositoare(halitoza). Placa dentara este un strat subtire si lipicios de material bacterian care se acumuleaza pe dinti si pe locurile greu accesibile in periajul zilnic. Placa dentara neindepartata poate provoca afectiuni gingivale. Prin folosirea zilnica a atei dentare cresti sansele ca dintii tai sa fie mai sanatosi pe o perioada mai lunga si scazi sansele aparitiei afectiunilor gingivale.

Ce fel de ata dentara ar trebui sa folosesc?

Ata dentara o gasim in comert sub diverse forme: cu ceara sau fara ceara, cu arome sau fara arome. Toate tipurile de ata dentara au acelasi rol: de curatare a dintilor si a spatiilor dintre dinti. Ata dentara cu ceara este mai eficienta pentru ca aluneca mai usor pe suprafata dintilor.

Cum ar trebui sa folosesc ata dentara?

Tehnica de folosire a atei dentare este in raport cu dexteritatea mainii. Ia o bucata de 20 centimentri de ata dentara si inconjoara capetele atei usor pe degetele din mijloc, lasand spatiu intre cele doi maini de 3-4 centimetri, controland miscarea atei cu degetul aratator. Foloseste ata dentara intre dinti si gingii insa ai grija sa nu le ranesti. Nu brusca gingiile pentru ca risti sa le ranesti. Nu frictiona dintii cu ata dentara ca si cum ai lustrui pantofi. Foloseste ata dentara in fata oglinzii, cu miscari usoare in zig-zag, in fata si in spatele dintilor, avand grija sa o mentii sub linia gingiei. Odata ce acest lucru devine un obicei, poti folosi ata dentara oriunde. Ca sa imbini utilul cu placutul, in timp ce te uiti la emisiunea ta preferata poti sa-ti cureti eficient dintii cu ata dentara.

Cat de des trebuie sa folosesc ata dentara?

Medicii dentisti recomanda folosirea atei dentare o data pe zi, timp de trei minute netrebuind sa fie folosita la fel de des ca si periajul. De asemenea, utilizarea atei dentare nu depinde de un moment precis al zilei. O poti folosi seara devreme sau intr-o pauza la birou. Este recomandat totusi, sa iti cureti dintii cu ata dentara inainte de culcare, procesul in sine e mai important decat timpul in care se executa.

Stiati ca…

Cercetarile din domeniu indica faptul ca folosirea atei dentare iti prelungeste viata cu 6 ani. De ce? Pentru ca iti mentine sistemul imunitar intr-o forma buna. Aceeasi bacterie care duce la afectiuni gingivale poate provoca inflamatii in artere, cauzand boli de inima. Daca indepartezi bacteria orala, o sa iti mentii corpul intr-o conditie mai buna.

Sursa :http://www.dentist.ro/ata-dentara-chiar-avem-nevoie-de-ea

Comments are closed.