Albirea dentara
Se foloseste in scopul obtinerii unei nuante mai deschise in cazul albirii dintilor patati sau colorati din diverse motive: dinti devitalizati, dinti cu coloratii intriseci (administrare tetraciclina in copilarie) etc. In ziua de astazi exista o gama variata de posibilitati prin care un pacient isi poate albi dintii. Sunt insa recomandate acele metode prin care exista un control din partea medicului stomatolog in vederea evitarii aparitiei unor complicatii (decolorari neuniforme, afectari ale gingiei inconjuratoare).
Exista deja doua metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesionala a dintilor:
Prima presupune confectionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se muleaza perfect pe arcada dentara) in care se va aplica, de catre pacient, seara, inainte de culcare, o anumita cantitate dintr-un gel ce contine ca substanta activa peroxidul de carbamida, acesta determinand practic albirea dintilor. Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinti, timp de 5-7 zile, in functie de rezultatul ce se doreste a fi obtinut. In tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog.
Cea de-a doua metoda, este mult mai rapida si comoda pentru pacient. In acest caz albirea se realizeaza in cabinetul stomatologic, pe dintii pacientului aplicandu-se cu gel ce contine peroxid de hidrogen care este activat de catre o sursa de lumina cu plasma. Intregul proces de albire este fragmentat in trei sedinte, fiecare dintre ele cu o durata de 20 de minute.
Sunt utilizate substanţe ce conţin peroxid de carbamida si peroxid de hidrogen in diverse concentratii, in functie de situaţia clinica.