Chiuretaj gingival

Home »  Uncategorized »  Chiuretaj gingival

Chiuretaj gingival

On septembrie 9, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

 

chiuretaj

Chiuretajul gingival este o procedura parodontala chirurgicala prin care se indeparteaza cu chiureta tesuturile de granulatie din pungile gingivale, fara a depasi nivelul de insertie al epiteliului jonctional. Interventia este indicata pacientilor cu gingivite cronice si parodontite marginale cronice superficiale.

Deoarece nu elimina cauza inflamatiei – placa bacteriana si tartrul, chiuretajul gingival se efectueaza dupa detartraj. Totusi, desi curata mai in profunzime, s-a dovedit ca interventia nu are o actiune suplimentara detartrajului.

Procedura parodontala de chiuretaj gingival se realizeaza cu ajutorul chiuretei Gracey – un instrument in forma de lingura, fie cu aparate cu ultrasunete sau cu aparate de electrocauterizare. Pentru suprafetele meziale se utilizeaza chiureta nr. 11-12, iar pentru suprafetele distale se utilizeaza chiureta nr. 13-14.

Tehnicade baza a chiuretajului gingival:
Dupa efectuarea detartrajului, se anesteziaza zona prin infiltratie locala sau prin anestezie de contact. Se introduce chiureta in santul gingival, cu lama spre peretele tesutului si retrage cu miscari verticale. Se poate actiona in contraforta cu degetul pe peretele exterior al gingiei. Totusi miscarile trebuie sa fie blanzi, pentru a nu leza si mai mult tesutul gingival inflamat. Pentru a indeparta tesuturile de granulatie si epiteliul infectat se fac spalaturi cu solutii de clorhexidina sau ser fiziologic.

Chiuretaj gingival ultrasonic actioneaza prin vibratii ce sectioneaza tesutul, ridica epiteliul si altereaza trasaturile morfologice ale nucleului fibroblastelor. Pentru acest tip de chiuretaj se poate intari tesutul gingival prin injectarea anestezicului direct in gingie.

Chiuretajul gingival cu fibra laser este de obicei nedureros. Se introduce fibra paralel cu dintele, pana la capatul santului gingival. Epiteliul, placa subgingivala, o parte din tesutul de granulatie si bacteriile de pe radacina dintelui sunt vaporizate. Resturile se pot indeparta cu chiureta.

Sursa:http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/chiuretaj-gingival

Comments are closed.