Importanta dintilor de lapte
Multi parinti trec cu vederea importanta dintilor de lapte ai copiilor lor. Unii parinti nu realizeaza ca dintii sunt importanti nu numai pentru muscat si mestecat.
Dintii de lapte ai copiilor ajuta la urmatoarele functii:
- O nutritie sanatoasa;
- Ajuta la vorbire;
- Dezvoltarea normala a maxilarului si a muschilor faciali;
- Infatisarea atractiva;
- Pregatesc spatiile pentru dintii permanenti si pozitionarea lor corecta;
Fara a avea o dentitie sanatoasa si corect pozitionata, copilul dvs. poate avea dificultati la mestecare si nu va fi capabil sa manance un regim alimentar bine echilibrat. Daca gura (cavitatea bucala) a copilului dvs. este inflamata din cauza cariilor, dintilor lipsa sau a gingiilor inflamate, acesta poate refuza sa manance sau va accepta numai acele mncaruri sau lichide pe care le poate consuma fara prea multa durere. Dar pentru o dieta echilibrata sunt necesare mai multe alimente si mestecarea alimentelor de consistenta diferita stimuleaza gingiile si au si un rol de curatare a dintilor. De aceea dintii de lapte sunt vitali pentru o dieta echilibrata, vorbire si de ce nu, infatisare placuta.
Prima etapa a digestiei incepe in gura si mestecatul ajuta la maruntirea mancarii pentru o digestie mai usoara. Daca copilul inghite prea repede si fara sa mestece bine, procesul digestiv se poate prelungi.
Dintii copilului sunt vitali pentru vorbire. Fara o dantura sanatoasa, copilul va avea greutati in formarea cuvintelor si va pronunta cu dificultate. ( ganditi-va cum vorbesc copii in perioada cand incep sa le cada dintii de lapte)
Ca si muschii din celelalte parti ale corpului, muschii fetei si ai maxilarului au nevoie de exercitii pentru a se dezvolta. Daca muschii maxilarului nu sunt dezvoltati cum trebuie, nici osul maxilarului nu se va dezvolta corect. Suptul genereaza exercitii pentru dezvoltarea muschilor maxilari, ai obrajilor si limbii. Cand copilul este destul de mare pentru a manca alimente solide, functia acesta este preluata de mestecat. Aceste exercitii sunt necesare pentru ca aceste structuri sa sa dezvolte suficient pentru ca dintii bebelusului sa cresca si sa se alinieze corect.
Infatisarea copilului tau este la fel de importanta pentru tine cum va fi pentru el mai tarziu. Nu toata lumea are dinti stralucitori si un zambet frumos. Bebelusul tau iti poate mosteni tendintele ( de exemplu tendinta de a avea dinti mari pe un maxilar mic) ceea ce poate afecta aspectul dintilor.
Antecedentele din timpul sarcinii, ca de exemplu starile febrile ale mamei sau administrarea de medicamente de asemeni pot afecta dezvoltarea dintilor de lapte. Dar iti poti invata copilul sa respecte o igiena orala corecta si aceasta sa faca parte din obiceiurile lui permanente.
Dentitia de lapte a copilului trebuie sa reziste cel putin 5-10 ani. Cand un dinte permanent ajunge la stadiul de dezvoltare completa si e gata sa erupa, radacinile dintelui de lapte ce va fi inlocuit incep sa se resoarba. In mod gradat, dintele permanente impinge dintele de lapte afara si treptat ii ia locul. Daca un dinte de lapte se pirde prea devreme, dintele permanente nu mai are dupa ce sa se ghideze cand erupe.
De asemeni, un dinte care erupe langa un spatiu gol lasat de un dinte pierdut prea devreme, are tendinta de a ocupa spatiul gol lasat de dintele pierdut. Din aceasta cauza, dintele permanent ocupa spatiul destinat altui dinte, ajungand intr-o pozitie gresita. Dentistul poate preveni aceasta situatie, printr-un aparat dentar care sa mentina spatiul lasat de dintele de lapte pierdut prea devreme. Dar este de preferat sa luati masuri din timp pentru ca dintii copilului dvs. sa aiba o evolutie corecta.
DIETA SI IMPLICATIILE STOMATOLOGICE:
Copii nu sunt imuni la problemele dentare. Ceea ce consuma copiii dvs. le afecteaza dintii. Zaharul, ( care se gaseste in prajitiri, bomboane, lapte si suc ) si amidonul ( continut de covrigei si chipsuri) pot cauza carii dentare. Adaugand la acestea si faptul ca este mult mai dificil sa mentii o igiena corecta a dintilor copiilor se intelege de ce resturile alimentare tind sa ramana intre dintii lor determinand o crestere a cantitatii de bacterii si in final aparitia cariilor dentare.
De altfel, dintii copiilor ( primari sau temporari ) sunt inlocuiti de dintii definitivi si dintii sanatosi ai copilului sunt fundamentali pentru sanatatea si dezvoltarea lui generala.
IMPORTANTA MENTINERII DINTILOR DE LAPTE (PRIMARI) SANATOSI:
Unii copii se nasc cu dinti neonatali (dinti care se dezvolta in prima luna) care necesita igiena orala sau o vizita la dentist pentru indepartarea lor. Cel putin un dinte erupe la 6 luni si da, necesita igiena orala.
De la 6 la 24 de luni copiilor incep sa le erupa dintii , stare manifestata prin iritabilitate, musca obiectele, saliveaza si se trag de urechi. Ca si parinte, va puteti ajuta copilul prin diferite metode, cum ar fi masajul gingiilor, dandu-le inele speciale sau batiste umede si reci si cerand dentistului un unguent speciala pentru ajutarea eruptiei dentare.
In jurul varstei de trei ani, daca nu toti , majoritatea dintilor de lapte au aparut. Curand dupa varsta de 4 ani, incep sa apara spatiile necesarae dentitiei permanente, pe masura ce maxilarul copilului se dezvolta.
De la 6 la 12 ani, dintii de lapte , in general cariati, coexista cu dintii definitivi iar bacteriile din procesele carioase din dintii temporari pot caria, chiar distruge dintii definitivi, cu consecinte deosebit de grave asupra vietii ulterioare a individului.