Spune adio pH-ului acid!

Home »  Uncategorized »  Spune adio pH-ului acid!

Spune adio pH-ului acid!

On august 28, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

images

In mediul acid se dezvolta toate bolile – asa suna verdictul dat in unanimitate de specialisti. Astfel, echilibrul organismului inseamna combaterea aciditatii si mentinerea unui mediu intern usor alcalin. Vedem impreuna cum putem sa obtinem un pH optim al intregului organism!

Mediul acid al organismului reprezinta de fapt cresterea nivelului de aciditate a lichidelor vitale din corp, sange si limfa. Iar in aceasta situatie, se dezvolta terenul ideal pentru aparitia multor afectiuni. La ora actuala, exista dovezi clare ca aciditatea mediului intern este perfecta pentru aparitia si multiplicarea celulelor maligne.

Aciditatea mediului intern este insa controlata de cateva sisteme-tampon. Acestea sunt reprezentate de oase, prin eliberarea de Ca si Mg, dar si de plamani si rinichi. Rinichii sunt insa principala cale prin care se elimina substantele acide, dar pentru aceasta, organele excretoare trebuie sa produca mai multa urina.

Procesul nu poate avea insa loc decat in cazul unui aport mai mare de 2 litri de apa pe zi, vital daca ponderea alimentelor superprocesate in dieta este covarsitoare. Sfatul specialistilor este sa beti zilnic apa usor alcalina, iar pH-ul inscris pe eticheta trebuie sa fie mai mare de 7,45 ca sa poata contracara valentele acide pe care le determina produsele superprocesate si in special cele din carne.

Principalii factori acizi

La aparitia aciditatii contribuie in special alimentele ultraprocesate, toxinele din mediu si substantele nocive care ajung in contact cu pielea. In categoria factorilor care favorizeaza mediul acid intra si cei peste 3.000 de aditivi alimentari inventati de om, lipsa totala a miscarii, precum si excesele de grasimi animale si de carne rosie.

De asemenea, dietele hiperproteice pe care unele persoane le aleg pentru scaderea rapida in greutate determina aciditatea mediului intern. Atentie insa si la alcool, chiar daca nu ne referim la consum cronic. O bere consumata din cand in cand determina aciditatea mediului intern. Spre deosebire de orice alt alcool, berea produce suplimentar o aciditate marcata in sange.

Organismul incearca s-o elimine printr-o productie mare de urina. Dar pentru a evita deshidratarea masiva, corpul va reduce din cantitatea de lichide eliminate prin transpiratie. Si mai exista un mecanism prin care organismul inceraca sa se reechilibreze. Acesta resoarbe apa de la nivelul intestinului gros, din materiile fecale si asa apare constipatia.

Astfel se produce o concentrare a substantelor nocive din interiorul intestinului gros, care vor putea produce usor modificari la nivelul mucoasei colonului, locul in care apar 95% din cancerele de colon.

Dieta alcalina e la indemana oricui

Chiar daca apa usor alcalina conduce la echilibrarea mediului intern, nu lasati la voia intamplarii dieta. Alimentele care produc un mediu alcalin, in care organismul se simte bine, sunt legumele si fructele crude, in special cele de culoare verde. Chiar si citricele, acre la gust, au efect alcalin dupa metabolizare.

Din dieta pentru un mediu intern alcalin nu trebuie sa lipseasca nici fructele oleaginoase: nuci, alune, fistic, migdale si nici leguminoasele – fasole, mazare, linte, naut. Daca mancati grasimi animale, combinati-leintotdeauna cu o cantitate foarte mare de legume, excluzand insa cartoful.

Legumele din familia cruciferelor alcalinizeaza puternic mediul intern si contin compusi cu sulf, necesari in faza a doua de detoxifiere pe care o realizeaza ficatul. In aceasta etapa, ficatul trebuie sa elimine produsii intermediari rezultati dupa digestia carnii sau a alcoolului spre exemplu, care sunt mai periculosi decat toxinele initiale.

Din familia cruciferelor fac parte varza, conopida, gulia, broccoli, rucola. Alte sfaturi importante: daca beti cafea, consumati imediat si un pahar cu apa, iar dupa o bere, beti foarte multa apa.

PH-ul acid este si in cavitatea orala

Aciditatea incepe sa se produca chiar din primul moment al digestiei, odata cu ingerarea alimentelor. Astfel, dupa fiecare masa, in cavitatea bucala se dezvolta un mediu nociv, perfect insa pentru bacteriile care incep sa se inmulteasca si sa actioneze. Este vorba despre microorganismele care determina carii sau placa dentara si nu despre cele saprofite care protejeaza cavitatea orala.

Pentru dinti, cele mai periculoase alimente sunt bauturile dulci carbogazoase si dulciurile superprocesate, a caror actiune poate fi combatuta prin periajul corect de 2 ori pe zi, folosirea atei dentare si consumul de guma de mestecat fara zahar care intervine in reglarea pH-ului din cavitatea orala. Igiena este obligatorie indiferent de starea de sanatate, insa trebuie respectata cu sfintenie de persoanele care au lucrari dentare.

Pe langa periajul corect, care presupune cel putin 8 miscari pe fiecare dinte, se impune un control la medicul dentist o data la 6 luni, chiar in lipsa oricarei probleme. E momentul ideal si pentru un detartraj care scade riscul ca gingia sa se inflameze. Inflamatiile de dimensiuni mici nu dau dureri, dar daca sangereaza putin, inseamna deja o complicatie aparuta la nivelul cavitatii bucale.

In plus, imbatranirea fiziologica presupune retragerea atat a osului, cat si a gingiei. Studiile semnaleaza urmatorul fenomen grav: cu cat placa bacteriana e mai abundenta cu atat resorbtia osului si a gingiei e mai rapida.
Cu alte cuvinte, imbatranim mai repede atunci cand exista placa bacteriana, care nu a fost combatuta cu ajutorul periajului, a gumelor fara zahar si a detartrajului.

Sursa: csid.ro

Comments are closed.