Fracturile dentare: accidente extrem de dureroase
Fracturile dentare pot fi produse prin traumatisme masticatorii, ca urmare a consumului de alimente tari (covrigi, paine prajita, gutui, alune, fistic, samburi de fructe), sau prin loviri, caderi, izbiri in accidentele rutiere, sportive, domestice.
Fracturile dentare pot fi:
coronare, cand intereseaza coroana dintelui (partea vizibila a acestuia in cavitatea bucala)
radiculare, cand intereseaza radacina dintelui (partea invizibila, din alveola dentara a osului maxilar)
corono-radiculare, cand linia de fractura intereseaza atat coroana cat si radacina dintelui.
Fracturile coronare pot interesa coroana dintelui in totalitate, cand forta traumatismului este foarte puternica, sau doar partial, de obicei in traumatismele masticatorii. Cele partiale se soldeaza cu ruperea de mici fragmente sau de pereti dentari in cazul unor procese carioase voluminoase sau a unor dinti devitali cu obturatii voluminoase.
Fracturarea peretilor dentari se poate produce in timpul masticatiei sau ca urmare a bruxismului ( obiceiul vicios de a scrasni din dinti ) si poate fi foarte dureroasa cand linia de fractura atinge nervul dintelui, sau peretele fracturat ramane atasat de gingie si prin mobilizare la miscarile de deglutitie, masticatie, vorbire produce durere.
Fracturile radiculare pot fi transversale sau longitudinale, in functie de directia liniei de fractura si mai pot fi cervicale, medii, apicale, in functie de localizarea acesteia. Produse de obicei prin traumatisme puternice, sunt extrem de dureroase in special in cazul dintilor vitali cand afecteaza nervul, dar si in cazul celor devitali prin mobilizarea dintelui in alveola.
Fracturile corono-radiculare intereseaza atat coroana cat si radacina dintelui. Sunt produse de diferite traumatisme asupra dintilor cu procese carioase mari sau obturatii voluminoase pe dinti devitali, neprotejati de coroane dentare. Linia de fractura poate fi transversala, sub rebordul gingival, sau longitudinala pe toata lungimea dintelui. Au cel mai prost prognostic, indicatia de tratament fiind extractia dintelui.
Fracturile dentare constituie urgente stomatologice si trebuiesc tratate in cel mai scurt timp pentru a evita complicatiile.
Tratamentul fracturilor dentare
Consta in obturarea dintelui cu rasini compozite cu refacerea morfo-functionala a dintelui, in cazul in care este fracturat doar un mic fragment coronar.
Sursa :http://sanatate.acasa.ro/boli-7/fracturile-dentare-169500.html