Caria de biberon. Cum apare? Cum o prevenim? Cum o tratam?
Odata cu inceperea eruptiei dentare, care are loc in jurul varstei de 6 luni, cei mici sunt supusi si riscului aparitiei cariilor „de biberon,” care afecteaza de obicei dintii din fata si pot duce la distrugerea acestora.
Cariile de biberon se formeaza datorita actiunii zaharului sau a laptelui din lichidele pe care le bea copilul pe perioada noptii (lapte, sucuri de fructe) si care, odata ajuns in cavitatea orala, devine hrana pentru bacterii, rezultatul interactiunii dintre zahar/lapte si bacterii fiind un acid care ataca dantura. Acesta se formeaza de fiecare data cand cel mic consuma astfel de lichide ce contin zahar si actioneaza asupra dintilor timp de 20 de minute. Astfel, parintii trebuie sa fie atenti nu doar la ce lichide ii dau copilului sa bea, ci si la frecventa consumului.
Desi cariile de biberon afecteaza dintii de lapte, pe care copilul oricum ii pierde, nu trebuie neglijata importanta dentitiei primare. Daca un dinte de lapte este pierdut prea repede, pe spatiul lasat gol in urma caderii acestuia (care este destinat unui dinte permanent) s-ar putea extinde unul din dintii alaturati, ceea ce in momentul aparitiei dentitiei permanente duce la probleme precum o dantura crescuta stramb.
Cum poti preveni aparitia cariilor de biberon?
1. Dupa ce ii dai copilului sa manance, curata-i gingiile cu o bucata curata de tifon.
2. Incepe sa periezi dantura celui mic inca de la aparitia primului dinte.
3. Curata-i si maseaza-i gingiile din care nu au erupt inca dintii.
4. Incepe sa folosesti ata dentara pentru a-i curata dantura copilului dupa ce i-au aparut toti dintii (aceasta se intampla in jurul varstei de 2 ani-2 ani si jumatate).
5. Nu-i permite copilului sa mearga la culcare cu un biberon cu lapte, sucuri de fructe sau alte lichide care contin zahar.
6. Dilueaza laptele din biberon cu apa, putin cate putin in fiecare seara, pana cand biberonul pe care i-l dai la culcare contine doar apa.
7. Nu inmuia suzeta pe care i-o dai copilului pentru a-l linisti (inainte de culcare sau in timpul zilei) in lichide indulcite.
8. Roaga-ti dentistul sa-ti recomande cele mai bune metode pentru a-i asigura copilului tau aportul necesar de fluor.
9. Du-l pe cel mic la prima lui vizita la dentist inca de cand implineste 1 an de zile si programeaza-l apoi la controale regulate la 6 luni. In acest fel, te vei asigura ca dantura lui este sanatoasa si cel mic se va obisnui cu vizitele la stomatolog, invingand astfel frica de a merge dentist.
Importanta lacurilor cu fluor
Studiile au aratat ca lacurile fluorurate, care ajuta la intarirea smaltului, au totodata rolul de a preveni aparitia cariilor de biberon in randul celor mici.
Cercetatorii de la Scoala de Medicina Dentara a Universitatii din San Francisco au efectuat teste pentru a analiza eficienta fluorului, la experiment participand 280 de copii, care au fost impartiti in 3 grupuri: copiii din primul grup au beneficiat de fluorizare locala cu lacuri de 2 ori pe an, cei din al doilea grup, o data pe an, iar ceilalti nu au beneficiat de acest tratament.
Rezultatele studiului au demonstrat ca cei din ultimul grup erau expusi unui risc de 4, respectiv 2 ori mai mare de a dezvolta carii dentare decat cei din primul si al doilea grup de participanti.
Riscurile pe termen lung pe care le implica aparitia cariilor de biberon
In primul rand, aparitia cariilor de biberon este de multe ori un semn ca cel mic va suferi si mai tarziu de afectiuni dentare.
Totusi, copiii care au avut carii de biberon sunt expusi si altor riscuri, precum:
-dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase
-probleme de vorbire
-subponderabilitate
-crestere incetinita
Stiati ca?
-daca mama a avut carii pe care le-a lasat netratate, cel mic este expus unui risc de 4 ori mai mare decat alti copii de a dezvolta si el carii.
-daca mama a consumat zahar in exces inainte si in timpul sarcinii, cel mic este expus unui risc de 4 ori mai mare decat copiii femeilor ce au consumat moderat zahar de a dezvolta carii.
Sursa:http://www.dentist.ro/caria-de-biberon-cum-apare-cum-o-prevenim-cum-o-tratam