20 de lucruri care iti pot strica zambetul

Home »  Uncategorized »  20 de lucruri care iti pot strica zambetul

20 de lucruri care iti pot strica zambetul

On august 7, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

zambet

Zambetul este unul din cele mai importante trasaturi ale fetei si de aceea fiecare incearca sa il mentina cit mai stralucitor. Dar indiferent cit de des ne spalam pe dinti, folosim benzi de albire a dintilor sau mergem la stomatolog, s-ar putea sa nu fie destul.
Mai jos sint aratati unii factori care pot afecta dintii si gingiile.

1 – Bauturile energizante
In ultima decada, bauturile energizante au devenit tot mai populare, dar ele nu sint foarte sanatoase pentru dinti. Cercetarile au aratat ca nivelul pH-ul din bauturile energizante poate duce la eroziuni ale dintilor, datorita concentratiei inalte de acizi, care distrug smaltul. In plus, aceste bauturi contin cantitati crescute de zahar, care actioneaza ca o “hrana” pentru bacteriile generatoare de acizi si care apoi se strecoara in fisurile dintelui, producind carii.

2 – Apa imbuteliata
Apa de la robinet de obicei contine fluor. Dar de obicei apa imbuteliata contine mai putin fluor decit necesarul recomandat pentru sanatatea orala (pe etichete de obicei este trecut ca ingredient, daca este un aditiv). Fluorul face intreaga structura a dintelui mai rezistenta la degradare si stimuleaza remineralizarea, care ajuta la repararea eroziunilor initiale, inainte ca acestea sa devina vizibile. Studiile au aratat ca cea mai importanta sursa de fluor este apa fluorizata.

3 – Diabetul
Diabetul reduce rezistenta corpului la infectii, deci creste riscul de infectie gingivala. Spalatul pe dinti, folosirea atei dentare si monitorizarea glicemiei sint utile. Diabetul se afla in legatura directa cu boala parodontala, deci sint foarte importante controlul stomatologic si masurarea nivelului colesterolului si al trigliceridelor.

4 – Fumatul
Fumatul face dintii galbeni, dar poate fi si mai nociv decit atit. Orice tip de tutun va afecta dintii si gingiile dupa un anumit timp. Tutunul poate determina aparitia cancerului la git, a cancerului oral si a celui pulmonar si, in final,la deces. In plus, gudronul produce un strat lipicios pe dinti care gazduieste bacteriile care determina productia acida si creeaza toxine iritante, ambele provocind inflamatii gingivale si afectiuni ale dintilor ducand  la pierderi ale acestora.

5 – Vinul
Avertisment pentru consumatorii de vin: consumul regulat de vin poate afecta smaltul dintilor. Aciditatea vinului dizolva straturile dintelui si atit vinul alb, cit si cel rosu pot duce la aparitia petelor dentare. Degradarea smaltului apare atunci cind consumatorii strecoara vinul printre dinti, pastrind un contact prelungit intre smalt si vin. De aceea, se recomanda bautul cu inghitituri mici si clatirea gurii la sfirsit.

6 – Graviditatea
Este foarte important ca femeile sa isi intretina dantura si gingiile in timpul sarcinii, deoarece studiile au aratat ca exista o legatura intre afectiunile netratate ale gingiilor si nasterea copiilor prematuri sau subponderali. Modificarile hormonale din timpul sarcinii, mai ales descarcarile abundente de estrogen si progesteron, pot determina inflamatii ale gingiilor, care pot duce la gingivita (gingii rosii, umflate si tari, care pot singera).
Pentru gravidele cu stare de rau matinala, se recomanda clatirea gurii cu apa sau spalarea dintilor cu amestec de apa si bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza acidul aparut din cauza vomei, deoarece acesta poate duce la degradarea danturii.

7 – Pastile pentru slabit
Chiar daca par un mijloc rapid pentru micsorarea taliei, pastilele pentru slabit pot fi o cale sigura pe drumul catre afectiuni gingivale si deteriorari ale danturii. Pastilele pentru slabit duc la scaderea secretiei salivare, care provoaca uscaciunea gurii si cresc riscul aparitiei afectiunilor gingivale, a cariilor si a degradarii dentitiei.

8 – Scrisnitul din dinti
Scrisnitul din dinti sau bruxismul poate afecta maxilarele, provoca durere si chiar modifica fizionomia. Exista oameni care au gingii si dinti sanatosi si care ajung sa isi inclesteze dintii atit de des si atit de puternic, incit isi distrug smaltul dintilor, provocind ciobirea lor si sensibilitate. Stresul si supararea pot creste activitarea nocturna de crestere a scrisnitului din dinti. Se recomanda vizita la un stomatolog, dar si incercarea de a atenua cauzele care duc la acest comportament in timpul zilei.

9 – Dulciurile
Contrar a ce se spune, zaharul nu ataca in mod direct dintii, ci acidul produs atunci cind este mincat zaharul si carbohidratii. Bacteriile care se gasesc in mod uzual in gura consuma zaharul, producind acizi care ataca smaltul, determinind degradarea dentitiei si producind o serie de alte probleme, inclusiv gingivita si cariile. Cel mai rau lucru care poate fi facut este lasarea zaharului sa stea in gura intre dinti si gingii. Este indicata spalarea pe dinti sau folosirea atei dentare dupa consumarea oricarei cantitati de zahar. Daca nu este posibila spalarea pe dinti dupa o gustare, atunci se recomanda consumul de brinza sau iaurt, ori mestecarea de guma fara zahar pentru a creste secretia salivara si a neutraliza acizii.

10 – Pubertatea
Valurile de hormoni care se secreta cu ocazia pubertatii pot provoca mai mult decit acnee, putind aparea si umflarea gingiilor, care devin mai sensibile. Se poate ajunge la gingivita, infectii ale gingiilor si dureri la nivelul gurii. Dar gingiile se manifesta in acest mod doar daca igiena orala este deficitara.

11 – Uscaciunea gurii
O gura uscata nu este doar neplacuta, ci este si nociva pentru dinti. Saliva elimina bacteriile care provoaca cariile si neutralizeaza acizii daunatori. Fara saliva, ne putem pierde dintii cu mai multa usurinta. Saliva previne degradarea danturii si alte probleme bucale. Bautul de apa in cantitati semnificative, mestecatul gumei fara zahar, folosirea pastei de dinti cu fluor si clatitul gurii pot fi elemente care sa contrabalanseze secretia deficitara de saliva.

12 – Regimul de slabire
Dietele severe si regimurile cu aport alimentar deficitar pot priva organismul de vitaminele si de substntele nutritive necesare pentru a avea un zimbet frumos. Este important aportul de folati, vitamine B, proteine, calciu si vitamina C. Toate acestea sint necesare pentru gingii si dinti sanatosi. Nutritia deficitara poate afecta intregul sistem imunitar, crescind susceptibilitatea aparitiei multor boli si infectii, inclusiv boala parodontala.

13 – Bauturile fierbinti
Bauturile fierbinti pot fi unul din motivele pentru care dintii unora par murdari. Ceaiul negru si cafeaua contin acid tanic care pateaza dintii si care se infiltreaza in santurile si depresiunile din smalul dintilor, producind o pelicula rugoasa, lipicioasa si care retine bacteriile care afecteaza smaltul. Bauturile fierbinti trebuie consumate in cantitati moderate, trebuie bauta apa zilnic si adaugat lapte in ceai sau in cafea pentru a ajuta la neutralizarea acizilor.

14 – Imbatrinirea
Pe masura ce imbatrinim, exista tot mai mari riscuri de degradare a zonelor de linga plombele vechi sau sau a suprafetelor radiculare neprotejate de gingiile care s-au retras. Dar asta nu inseamna ca nu ne putem pastra dintii. Afectiunea orala si nu boala propriu-zisa reprezinta pericolul. Sporirea protectiei pe baza de fluor reprezinta cea mai buna solutie. Iar in cazul in care pacientul sufera de artrita, exista produse de igiena dentara care fac spalatul sau curatatul cu ata mai putin dureroase. Batrinii care se spala in mod constant cu pasta de dinti fluorizata sau geluri fluorizate au mai putine carii.

15 – Anticonceptionalele
Deoarece contraceptivele orale imita starea de graviditate, pot duce de asemenea si la inflamatii ale gingiilor si la infectii cum ar fi gingivita. In plus, unele studii au aratat ca femeile care folosesc contraceptive orale au mai multe probleme de vindecare dupa extractiile dentare si au sanse de doua ori mai mari sa dezvolte alveole uscate si dureroase in locurile de unde au fost indepartati dintii. Inaintea inceperii folosirii anticonceptionalelor, se recomanda un consult stomatologic.

16 – Nefolosirea atei dentare
Desi multi dintre noi se preocupa mai mult de periaj decit de folosirea atei dentare, ele sint la fel de importante. Folosirea atei dentare este cel mai important factor de prevenire a bolii parodontale, care afecteaza mai mult de 50% din adulti. Folosirea atei dentare ajuta la indepartarea resturilor care ramin pe dinti si gingii, ajuta la obtinerea unui zimbet mai stralucitor prin slefuirea suprafetei dintelui si ajuta si la evitarea unei respiratii urit mirositoare.

17 – Spalatul pe dinti la momente nepotrivite
Desi am fost invatati sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, in functie de ce mincam sau bem, nu este intotdeauna cel mai bun sfat. Dupa consumul de mincaruri sau bauturi acidulate, ca vin, cafea, citrice si bauturi racoritoare, gura trebuie clatita cu apa pentru neutralizarea acizilor, dar mai trebuie asteptat inca o ora pina la folosirea pastei de dinti. Spalatul pe dinti dupa consumul de bauturi carbogazoase si mincaruri acide poate duce la eroziuni.

18 – Albirea excesiva a dintilor
Nu este clar daca albirea erodeaza smaltul, dar ii poate creste sensibilitatea, mai ales cind este facuta prea des. Chiar si tratamentele de acasa trebuie aplicate moderat, deoarece unele paste de dinti sau geluri contin substante abrazive care pot creste sensibilitatea dintelui, ceea ce poate fi dureros. In plus, pe masura ce imbatrinim, eficacitatea produselor de inalbire se opreste la un anumit punct, deci folosirea lor in exces devine inutila.

19 – Bauturile racoritoare
Bauturile racoritoare sint pline de zahar, aparind riscul de carii si infectii gingivale. Bauturile cu coloranti de culoare inchisa pot pata dintii. Se recomanda ulterior consumul acestor bauturi cu paiul si clatirea cu apa sau mestecatul de guma fara zahar pentru neutralizarea acizilor. De asemenea, se recomanda asteptarea de pina la o ora pentru spalatul pe dinti.

20 – Citricele si mancarea acida
Desi lamiile, grep-fruitul si sucurile de citrice nu produc carii in mod direct, asa cum o fac bauturile racoritoare, ele contin acid, care produce eroziunea smaltului dentar, slabind dintele si predispunindu-l la degradare. Inainte de spalare, gura trebuie clatita cu apa sau trebuie mestecata guma fara zahar. Se mai poate folosi si xilitolul, un indulcitor natural, care se gaseste in guma de mestecat fara zahar, arome si paste de dinti si care inhiba dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de carii. In cazul in care se sesizeaza un risc ridicat de producere a cariilor, se recomanda pacientilor sa mestece cel putin 2 bucati pe zi.

Sursa: http://www.sfatuldentistului.ro/index.php?Intrebari+frecvente&m=27&articol=20+de+lucruri+care+iti+pot+strica+zambetul&idart=1725

Comments are closed.